Ierakstīts Vispārīgi raksti

Trešā starptautiskā riteņbraukšanas ne-konference “Velobrauciens par bibliotēkām Amsterdama – Brisele”

© Ināra Kindzule, 2013

“Velobrauciens par bibliotēkām” (Cycling for Libraries) ir politiski un ekonomiski neatkarīgs starptautisks projekts, kas atbalsta bibliotēku speciālistu profesionālo pilnveidošanos un radošo attīstību, paredz gūt priekšstatu par inovācijām, novitātēm un problēmām bibliotekārā darbā plašā mērogā, kā arī veicina fizisko un garīgo labklājību.

cyc4lib 2013 baneris

Šis pasākums tiek organizēts jau trešo reizi, un tajā ir plaši pārstāvētas dažādas pasaules valstis. Šogad ne-konferencē piedalīsies dalībnieki no Amerikas Savienotajām Valstīm, Anglijas, Argentīnas, Baltkrievijas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Horvātijas, Itālijas, Kanādas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes, Peru, Rumānijas, Spānijas, Somijas, Ukrainas, Vācijas un Zviedrijas. Ideja pieder Jukam Penanenam (Jukka Pennanen) un Masem Ojalam (Mace Ojala), diviem riteņbraukšanas entuziastiem – informācijas speciālistiem no Somijas. Tā ir atzinīgi novērtēta un arī plaši pieminēta Vispasaules bibliotekāru kongresā IFLA 2012 Helsinkos. Pagājušo gadu tās autoriem tika piešķirta Axiell gada balva par inovatīvu ieguldījumu bibliotēku darbā.

Arī šogad velobraucienā piedalīsies 100 bibliotekāri un bibliotēku mīļi (library lovers) no visas pasaules. Šī projekta pamatā ir bibliotēku interešu pārstāvniecības ideja un ir izceltas daudzas bibliotēku vērtības, tādas kā atvērtība, liberālisms, pieeja informācijai, tālākizglītība un profesionālās inovācijas.

Velobrauciens ilgs deviņas dienas (18.06.–26.06.2013.), un noslēdzošajā dienā, Briselē (26. jūnijā), notiks atbalsta pasākumi publiskajām bibliotēkām un bibliotekāriem – tikšanās ar Flāmu Parlamenta un Eiropas Parlamenta deputātiem. Velobrauciena dalībnieki satiksies Amsterdamā (daļa velobrauciena dalībnieku šajā radošajā braucienā piebiedrosies citās pilsētās, piemēram, Brigē) un deviņu dienu laikā, braucot ar velosipēdiem, piedalīsies diskusijās par dažādiem svarīgiem bibliotēku nozares jautājumiem, apmeklēs Nīderlandes un Beļģijas bibliotēkas, lai gūtu pieredzi, un tiksies ar pieaicinātajiem viesiem. Ir paredzēts apmeklēt Amsterdamas publisko bibliotēku, skatīt Amsterdamas Universitātes speciālo kolekciju, Deftas publisko bibliotēku, Deftas Tehniskās universitātes bibliotēku, Gentes universitātes bibliotēku, Briseles publisko bibliotēku (Muntpunt) un daudzas citas vietējās bibliotēkas pa ceļam, kā arī tikties ar IFLA, EBLIDA un FOBID pārstāvjiem Hāgā. Šajā laika posmā velobrauciena dalībnieki veiks aptuveni 400 km garu distanci, vidēji 45 km dienā. Velobrauciena maršruts vīsies no Amsterdamas, caur Hāgu, Renessi, Brigi, Genti, Afligemu uz Briseli. Dalība velobraucienā ir aktīva un mērķtiecīga darbība – dalībnieki strādās darba grupās, debatēs, vēros, klausīsies un darbosies dažādos radošos veidos, lai izprastu situācijas, problēmas un rastu idejas risinājumiem un radošu inovāciju ieviešanai. Velobrauciens tiks uzņemts dokumentālā filmā, ko veiks neliela bibliotēku un to pakalpojumu mārketinga iestāde Kirjastokaista (Bibliotēku kanāls) no Somijas. Šī filma tiks izplatīta starptautiskā mērogā.

Cycling for libraries 2012 Valgā
Foto: Andrey Leutin

“Velobraucienā par bibliotēkām Amsterdama – Brisele” piedalīsies piecas Latvijas bibliotēku nozares pārstāves: Silvija Tretjakova un Helga Tormane no Latvijas Nacionālās bibliotēka, Ināra Kindzule no Rīgas Tehniskās universitātes Zinātniskās bibliotēkas, Agita Virsnīte no Valmieras integrētās bibliotēkas un Aija Jankava no Olaines 1. vidusskolas bibliotēkas.

Izsaki viedokli!

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.