Ierakstīts Jaunie speciālisti Baltijas valstīs,Jauno speciālistu kustība

Ieskats Baltijas jauno bibliotēku speciālistu kustības pieredzē

2020. gada 24. novembrī aizvadīta starptautiskā Baltijas jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konference “4CanGurus 2020”, kuru organizēja Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcija sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku. Konferencē ar stāstījumiem piedalījās Baltijas valstu jaunie speciālisti, kuri dalībniekus un klausītājus iepazīstināja ar pārstāvētās valsts bibliotekāru biedrības jauno speciālistu sekcijas (Igaunijā – kluba) īstenotajām aktivitātēm. Diskutējot tika apspriesta gan līdzšinējā pieredze sekciju pasākumu un citu norišu organizēšanā, gan pārrunātas nākotnes ieceres un iespējamās sadarbības formas Baltijas valstu starpā, īstenojot kopīgas aktivitātes.
Piedāvājam iepazīties ar ieskatu Baltijas jauno speciālistu aktivitātēs. Vairāk konferences “4CanGurus 2020” Latvijas, Igaunijas un Lietuvas jauno speciālistu prezentācijās (videoieraksti angļu valodā).

Pārskatu par Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas aktivitātēm vienpadsmit gadu laikā gadā sniedza sekcijas vadītāja Aiga Pīķe. Sekcija darbojas kopš 2009. gada aprīļa, esot par tā laika vienu no agrākajām jauno bibliotēku speciālistu kustībām Eiropā, kas vēlāk uz līdzīgām idejām iedvesmoja arī pārējo Baltijas valstu jaunos profesionāļus. 2019. gada aprīlī Latvijas Bibliotēku festivāla laikā tika atzīmēta sekcijas desmit gadu jubileja, un Aiga apstiprināta par jauno vadītāju.
Jauno speciālistu sekcija šo darbības gadu laikā īstenojusi vairākas tradicionālas aktivitātes:
• ikgadējo un Latvijas bibliotekāru iecienīto akciju “Viena diena bibliotēkas dzīvē” jeb “LibdayLV”, kuras laikā dalībnieki publicē ziņas, attēlus, video un cita veida ierakstus tiešsaistē un kura notikusi jau desmit reižu;
• Baltijas jauno speciālistu tikšanos 2017. gada jūlijā Latvijā, Cēsīs un tiešsaistē konferences “4CanGurus 2020” laikā;
• jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konferences “4CanGurus” katru otro gadu (no 2012. gada), kurās ierasti piedalās četri lektori jeb guru;
• piecus sekcijas biedru seminārus, no kuriem pirmie divi norisinājušies Rīgā, savukārt pārējie reģionos, jo laika gaitā ir mainījies sekcijas biedru sastāvs, studentu skaits, kuri studiju dēļ lielākoties uzturas Rīgā, kļuvis krietni mazāks.
Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcija šo darbības gadu laikā īstenojusi arī citas gan interesantas, gan neparastas aktivitātes, piemēram, poļu bibliotekāru projekta “Bicycool Library” ietvaros 2013. gada augustā Koknesē norisinājies velobrauciens ar fotouzdevumiem (velofotorallijs), 2018. gada janvārī koordinēta Latvijas bibliotekāru dalība Wikipedia kampaņā “1 librarian – 1 reference” (#1Lib1Ref), 2018. gada decembrī tiešsaistes projekta rezultātā publicēta e-grāmata “Librarians Around the World” (Bibliotekāri apkārt pasaulei”, kas ietver trīsdesmit četru bibliotekāru stāstus par bibliotēku jomu deviņpadsmit valstīs. Organizēti vēl daudzi citi gan plaša vēriena, gan nelieli neformāli pasākumi, kā arī notikusi dalība dažādās citu organizāciju rīkotās aktivitātēs – konferencēs, simpozijos un tikšanās reizēs.

Igaunijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu klubam (Noorteklubi) ir sava valde, kuras sastāvā ir trīs valdes locekļi, no tiem viens ir kluba vadītājs (šobrīd – Heleen Karja). Konferencē ar stāstījumu par Jauno speciālistu klubu piedalījās valdes locekle Piret Jõesaar. Klubs izveidots 2014. gada maijā pēc ideju apmaiņas ar Latvijas jaunajiem bibliotēku speciālistiem, piedaloties Latvijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas organizētajā konferencē “4CanGurus” (2014. gada 21.–22. martā Preiļos).
Klubs izveidots ar misiju apvienot jaunos speciālistus kā progresīvu, optimistisku un aktīvu spēku. Lai varētu būtu par kluba biedru, jaunajam speciālistam ir jābūt vecumā līdz trīsdesmit pieciem gadiem. Pēc šī vecuma ierobežojuma sasniegšanas vai studiju/darba jomas maiņas, kas nav saistīta ar bibliotēkām, var kļūt par kluba atbalsta biedru (supportive member) un aktīvi līdzdarboties, taču nevar saņemt finansiālu atbalstu dalībai nozares pasākumos un citās aktivitātēs. Ik gadu kāds no Igaunijas jaunajiem bibliotēku speciālistiem saņem Labākā jaunā bibliotekāra balvu. Šogad balvu saņēmusi un par 2019. gada labāko jauno bibliotekāri kļuvusi kluba biedre Jaanika Tappo.
Jauno speciālistu klubs ik gadu organizē ziemas seminārus biedriem, pavasarī tiek rīkota ikgadējā tikšanās. Taču šogad ierastā jauno speciālistu konference “Biblicamp”, kurā uz trim dienām pulcējas kluba biedri, šogad diemžēl tika atcelta, tādēļ plašāk īstenotas tiešsaistes aktivitātes (piemēram, akcija, kurā bibliotekāri iepazīstināja ar savu darbu karantīnas laikā).
Šī gada Baltijas bibliotekāru kongresā (Congress of Baltic Librarians, CoBaL), kurš arī norisinājās tiešsaistē, Jauno speciālistu klubs organizēja Baltijas jauno speciālistu video veidošanu par interesanto un neparasto bibliotēkās – kā izrādās Latvijā bibliotekāri vingro ar grāmatām, Lietuvā izveidota sēklu bibliotēka un kopienas dārzs, savukārt Igaunijas bibliotēkas lepojas ar grāmatu izsniegšanas automātu un darbnīcu (makerspace) bibliotēkā.
Igaunijas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu kluba tuvākās nākotnes plānos ir mācības un citi tiešsaistes pasākumi kluba biedriem, taču, kad tas būs iespējams, cer organizēt pēc iespējas daudz klātienes aktivitāšu. Kā atzīst Piret, ilgstošais tiešsaistes režīms ir nogurdinošs un cilvēki ir sailgojušies satikt cits citu un komunicēt. Taču tiešsaistes formāts, iespējams, ļaus īstenot aktīvāku sadarbību Baltijas valstu jauno speciālistu starpā.

Ar Lietuvas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas (Jaunųjų specialistų sekcija) aktivitātēm iepazīstināja Greta Kevelaitienė. Sekcija sākusi darbu 2014. gadā, Greta, kas par Lietuvas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas aktīvisti kļuvusi samērā nesen, atzīst, ka šo darbības gadu laikā mainīgi bijuši gan sekcijas dalībnieki, gan tās darbība. Sekcijas aktivitātēm raksturīgs tas, ka tās netiek organizētas kā bibliotekāru biedrības aktivitātes, bet gan tās organizē biedri savās darbavietās – bibliotēkās. Greta raksturoja dažus aizvadītā gada jauno speciālistu realizēto aktivitāšu piemērus:
• Kādā Ķauņas vecpilsētas tetovēšanas salonā atvērta bibliotēka, kurā cilvēki var aizņemties grāmatas un atnest vietā arī savas. Šāda ideja radusies, jo klienti salonā pavada daudz laika un gaidot ierasti izmanto viedtālruņus vai skatās filmas – šeit grāmatas tiek piedāvātas kā alternatīva brīvā laika aizpildīšanai. Salona tetovēšanas mākslinieki sagatavojuši arī īpaša dizaina grāmatzīmes, ar kurām klienti var doties mājās ar lasīt iesākto grāmatu.
• Bibliotekāri ir izveidojuši raidierakstu (podcast) “Bibliotekāri meklē atbildi” (Bibliotekininkas ieško atsakymo), kurā skaidro atbildes uz bibliotēkas klientu uzdotiem jautājumiem. Vienā no epizodēm meklētas atbildes, ko bibliotekāri dara visu dienu – klausītāji iepazīstināti ar bibliotekāru ikdienu, par darbu karantīnas laikā, kad bibliotēkas strauji pārveidojas, piedāvājot arvien vairāk pakalpojumu un resursu tiešsaistē.
• Šī gada pavasarī Nacionālās Lietuvas Bibliotēku nedēļas (Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė) laikā rīkota bibliotekāru aptauja par to, kā bibliotēkas mainīsies divdesmit gadu laikā, kā tās izskatīsies 2040. gadā. Aptaujas rezultātā saņemtas atbildes plakātu, video, prezentāciju un eseju veidā. Bibliotekāri uzskata, ka nākotnē bibliotēkas būs atvērtas divdesmit četras stundas diennaktī (“24/7” režīmā), grāmatu piegāde notiks ar droniem un bibliotēkās būs iekārtota īpaša telpa, kas mainās atbilstoši lasītāja izvēlētajai grāmatai – piemēram, grāmatu par Hariju Poteru būtu iespējams lasīt burvju pilī Cūkkārpā.
Lietuvas Bibliotekāru biedrības Jauno speciālistu sekcijas nākotnes iecerēs ir ikgadējās Baltijas jauno speciālistu tikšanās organizēšana 2021. gadā Lietuvā, Paņevežā, cerot, ka tā būs iespējama klātienē.


Konferences “4CanGurus 2020” atbalstītāji:

Viena doma par “Ieskats Baltijas jauno bibliotēku speciālistu kustības pieredzē

Izsaki viedokli!

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.