4CanGurus tiešsaistē

Starptautiska Baltijas jauno bibliotēku un informācijas speciālistu
KONFERENCE

24. novembrī tiešsaistes platformā “Zoom”!

Informācija | Vieta | Programma 
Lektori | Atbalstītāji | Atskats
Baltijas jauno speciālistu pieredze

2020. gada 24. novembrī sadarbībā ar Madonas novada bibliotēku tiešsaistē norisināsies Starptautiska Baltijas jauno speciālistu konference “4CanGurus 2020”. Aicinām sekot līdzi aktualitātēm konferences pasākuma “Facebook” lapā!

Izvērtējot epidemioloģisko situāciju Latvijā un Baltijas valstīs, nolemts konferenci “4CanGurus 2020” rīkot tiešsaistē (platformā “Zoom”), lai gan sākotnēji tās norise bija plānota Madonas novada bibliotēkā, kas veidotu pirmo pilno “4CanGurus” konferences tūri, aptverot visus Latvijas novadus. Līdz šim jaunie nozares speciālisti pulcējušies jau četrās šāda veida konferencēs: Gētes institūtā (Rīgā), Preiļu Galvenajā bibliotēkā, Ventspils bibliotēkā, Jelgavas pilsētas bibliotēkā.

Jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konferences “4CanGurus” norises vietas.

Tiešsaistes starptautiskā konference vienos ne tikai Latvijas, bet arī citu Baltijas valstu jauno bibliotēku un informācijas nozares speciālistus un stiprinās savstarpējo sadarbību. Tradicionāli rīkotā Jauno bibliotēku un informācijas zinātnes nozares speciālistu konference “4CanGurus” 2020. gadā norisināsies kā Starptautiska Baltijas jauno bibliotēku un informācijas speciālistu konference “4CanGurus 2020” (International Conference of Baltic New Library and Information Professionals “4CanGurus 2020”), ietverot arī 7. Starptautisko Baltijas valstu jauno bibliotekāru semināru (International Seminar for Young Librarians from Baltic Countries). Šāds seminārs tiek rīkots kā tradīcija katrā no Baltijas valstīm, un 2020. gadā tā norise paredzēta Latvijā.

Ieskats konferences “4CanGurus” vēsturē:
Pirmā šāda veida konference tika rīkota 2012. gadā Rīgā, tā pulcēja ap 40 jauno nozares speciālistu, bet, apkopojot statistikas datus, tika secināts, ka no Latgales reģiona bija ieradies tikai viens dalībnieks, rezultātā tika nolemts veidot reģionālas “4CanGurus” konferences. 2014. gadā konference notika Preiļos un pulcēja ap 60 speciālistu. 2016. gadā konference notika Ventspilī, lai pulcētu 30 Kurzemes reģiona jaunos bibliotēku nozares speciālistus. 2018. gadā konference ar norisinājās Jelgavā un vienoja aptuveni 30 dalībniekus no visas Latvijas.

Konferences nosaukums:
Tulkojumā no angļu valodas nosaukuma formulējuma “4CanGurus” nozīmi var skaidrot sekojoši: can – varēt; guru (sanskritā गुरू) – guru, skolotājs, speciālists; skaitlis “4” var tikt skaidrots divos veidos – tiešā nozīme “četri”, bet pārnestā nozīme kā prepozīcija for. Līdz ar to konferences nosaukumā ir ietverta tās galvenā pamatdoma: tā ir konference, kurā piedalās savas jomas lietpratēji – lektori un topošie nozares speciālisti, kuru mērķis apgūt kādu profesionāli un praktiski noderīgu bibliotekārā darba aspektu.