Konferences lekciju materiāli

Jauno bibliotēku un informācijas speciālistu
KONFERENCE

Vieta | Programma | Lekciju materiāli Lektori | Atbalstītāji | Reģistrācija

Lekciju kopsavilkumi un prezentāciju slaidi

Inovācijas
Lektors: Jānis Briedis

Inovāciju attīstības tendences uzskatāmi parāda laika perioda samazināšanos starp to ieviešanu. Tas arī tiek sagaidīts – ka ērtības, pie kurām esam pieraduši vienā jomā, būs pieejamas arī citā, un šīm izmaiņām jānotiek tūlīt. Informācijai ir jābūt klikšķa attālumā un pieejamai nekavējoties, bet cik laika tiks veltīts tās iepazīšanai? Pie informācijas iespējams piekļūt vieglāk un ātrāk, bet vai tas pats notiek ar izpratni? Daudzas inovācijas diemžēl novērš un izkaisa mūsu uzmanību, bet kuras ir tās, kas palīdz koncentrēties un iedziļināties? Un kā mēs orientējamies šajā inovatīvās informācijas apjomā? Tie ir tikai daži jautājumi, uz kuriem lekcijas laikā tiks meklētas atbildes.

Lektors sniegs praktiskajā pieredzē balstītu ieskatu Latvijas Nacionālās bibliotēkas pašreiz izstrādē esošajās informācijas sistēmās, kuras bibliotēkas darbiniekiem, satura piegādātājiem un lasītājiem būs pieejamas jau tuvākajā laikā, kā arī par tuvākajos gados plānoto attīstību, nākamā perioda projektu plāniem un izstrādājamajām sistēmām. Lekcijas praktiskajā daļā mēģināsim prognozēt inovācijas, kuras ienāks bibliotēkā nākamo piecu līdz desmit gadu laikā. Domājot par to, lai ne tikai sekotu pasaulē vadošajām tendencēm, bet arī nepalaistu garām izdevību būt pirmajiem, mēģināsim tās uzminēt.


Informācijas tehnoloģijas
Lektore: Silva Suhaņenkova

Jēdzieni ‘Tīmeklis 2.0’ un ‘Bibliotēka 2.0’ dažu gadu laikā ir ieņēmuši stabilu vietu nozares informācijas telpā. Balstoties uz maģistra darba pētījumā gūtajām atziņām un darba pieredzi, strādājot ar sociālajiem medijiem un tīmekļa 2.0 tehnoloģijām ikdienā, lektore iepazīstinās ar šobrīd aktuālākajām un bibliotēkas darbā potenciāli derīgām tīmekļa 2.0 iespējām. Dalībniekiem tiks sniegts ieskats tajā, ko nozīmē būt bibliotekāram 2.0 – ko šī jaunā vide sagaida no darbinieka. Tiks prezentēti labas prakses ieteikumi un piemēri. Nodarbības laikā dalībniekiem būs iespēja izmēģināt praksē daļu no prezentētajām tehnoloģijām/aplikācijām.

Klikšķini uz attēlu, lai atvērtu Prezi prezentāciju

Lietotājorientēta bibliotēka
Lektore: Ilze Marga

Pēdējo gadu laikā bibliotēku loma mūsu sabiedrības dzīvē ir būtiski mainījusies, tām kļūstot par nozīmīgu kultūras un informācijas centru. Tām ir jākļūst par lietotājorientētu kultūras institūciju. Tādēļ ļoti svarīgi bibliotēku darbiniekiem ir saprast kādai vajadzētu būt lietotājorientētai bibliotēkai.

Nodarbības laikā tiks apskatīti sekojoši apakštemati:

1. Uz lietotāju orientēta vide
Bibliotēka kā vieta – telpas raksturojums, kurā lietotājs pavada laiku un vēlas justies komfortabli.

2. Uz lietotāju orientēta atmosfēra
Bibliotēkā valdošais mikroklimats – atmosfēra, ko jūt ikviens lietotājs un, vadoties no tās, izdara izvēli, vai šeit atgriezties.

3. Uz lietotāju orientēta attieksme
Bibliotekārās ētikas nozīmība un vēlme strādāt uz lietotāju orientēti.

4. Uz lietotāju orientēts piedāvājums
Bibliotēkas darbinieka/vadītāja loma krājuma komplektēšanā.

Par katru no apakštematiem lektore sniegs īsu ieskatu savā praktiskajā pieredzē, akcentējot jautājumus, kam pievēršama uzmanība. Grupu darba ietvaros katrai grupai tiks uzdots viens jautājums vai uzdevums, uz kuru grupai kopīgiem spēkiem būs jārod atbilde.


Sabiedriskās attiecības bibliotēkā
Lektore: Silvija Tretjakova

Nodarbības laikā lektore iepazīstinās ar savu 20 gadu pieredzi finansējuma piesaistīšanā (fund raising), kas vainagojusies ar pusmiljona latu finansējuma piesaisti lasīšanas veicināšanai un tālākizglītības pasākumiem bibliotekāriem specializācijā Bibliotēku pakalpojumi bērniem un jauniešiem. Nodarbības ietvaros tiks izmantota interaktīva ideju ģenerēšanas un plānošanas metode, kas palīdzēs iejusties projektu izstrādē, sākot ar Valsts Kultūrkapitāla fonda projektiem, beidzot ar Ziemeļvalstu un ES programmām:

1. Idejas apraksts;
2. Mērķi un stratēģija;
3. Darba plāns un uzdevumi;
4. Sadarbība un komunikācija;
5. Projekta vadība;
6. Novērtēšana;
7. Rezultātu izplatīšana;
8. Atskaitīšanās.

Nodarbības noslēgumā notiks grupu darba prezentēšana un tiks diskutēts par pilnveidojamām idejām. Jautājumu un atbilžu veidā būs iespēja dalīties ar interesantāko pieredzi.

Izsaki viedokli!

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.