Ierakstīts Lasīšana,Virtuālās kopienas

Virtuālais grāmatu plaukts “Goodreads”

© Ella Juhņeviča, 2012

Šodien nedaudz parunāsim par virtuālo grāmatu plauktu “Goodreads”, kas tulkojumā no angļu valodas nozīmē “laba lasāmviela”. Katram grāmatu mīļotājam ir savas iecienītākās grāmatas vai arī sarakstiņš ar grāmatām, kuras noteikti jāizlasa. Tad nu lūk, viens no rīkiem, kas var nākt talkā grāmatu sarakstu organizēšanā, ir pasaules lielākais lasītāju un grāmatu vērtēšanas portāls Goodreads.

Godreads savu darbību uzsāka 2007. gadā un kopš tā laika vieno vairāk kā 7 miljonus lietotāju, kuri ir pievienojuši vairāk kā 250 miljonus grāmatu savos virtuālajos grāmatu plauktos. Goodreads misija ir palīdzēt cilvēkiem atrast un dalīties ar mīļākajām grāmatām. Tas tiek darīts, lai cilvēki dalītos ar citiem lietotājiem priekā par lieliskajām grāmatām, ko viņi lasa.

Katrs reģistrētais lietotājs pamazām veido savu virtuālo grāmatu plauktu, vērtē un iesaka grāmatas citiem. Ar īpaša algoritma palīdzību Goodreads piedāvā līdzīgas grāmatas tām, kuras lietotāji lasa šobrīd vai jau ir izlasījuši. Tas nodrošina nebeidzamu ieteikumu sarakstu un iedvesmo cilvēkus lasīt arvien jaunas grāmatas. Lietotāji var sekot saviem draugiem un viņu lasīšanas progresam, apskatīt nepazīstamu lietotāju profilus, kas var ieinteresēt ar izvēlēto grāmatu specifiku, vai arī vienkārši veikt grāmatu meklēšanu. Pirms uzsākt kādas grāmatas lasīšanu, ir iespēja apskatīties konkrētās grāmatas novērtējumu un izlasīt citu lietotāju komentārus par to. Papildus, sistēma piedāvā arī grāmatas iegādes vietas meklēšanu, piemēram, iespēju grāmatu iegādāties Amazon internetveikalā. Visas šīs iespējas veicina vēlmi lasīt arvien jaunas grāmatas un dalīties savā grāmatu lasīšanas pieredzē ar citiem.

Meklēšanu var veikt gan ierakstot meklēšanas logā grāmatas nosaukumu vai autoru, gan arī veicot pārlūkmeklēšanu, izvēloties grāmatas, pēc kāda no iecienītākajiem žanriem. Ieteikumu sistēma ir daudzveidīga un efektīva. Izpētes sadaļā var piedalīties konkursos, apskatīt populārāko grāmatu topus, iepazīties ar labākajiem grāmatu pārskatiem, kā arī uzzināt vairāk par jaunākajām grāmatām. Interesanta lieta ir arī lietotāju veidotie grāmatu saraksti, kuri ir ļoti subjektīvi, bet tāpēc ne mazāk interesanti. Piemēram, S. Meijeres romāni tiek ievietoti gan labāko, gan sliktāko grāmatu sarakstos – kāda nu kuram gaume. Bet ir arī konkrētāki saraksti, piemēram, grāmatas par feminismu. Goodreads piedāvā saviem lietotājiem ne vien sarakstus, bet arī iespēju labāk iepazīt autorus, viņu darbus un slavenākos citātus. Vēl ar testu palīdzību var pārbaudīt savas zināšanas par autoriem vai grāmatām. Dažādās iespējas nodrošina interesantu laika pavadīšanu, jaunu grāmatu iepazīšanu un iespēju uzzināt citu cilvēku viedokli.

Papildus visam iepriekš minētajam Goodreads ir arī savdabīgs sociālais tīkls, kur vienojošais elements ir grāmatas. Lietotāji var sekot saviem draugiem un viņu izlasītajām grāmatām, kā arī piedalīties grāmatu klubu aktivitātēs un diskusijās. Draugiem var aizsūtīt ziņu, rekomendēt grāmatu vai salīdzināt grāmatu sarakstus. Profilos ir redzamas lietotāju iecienītākās grāmatas, tās grāmatas, kuras šobrīd tiek lasītas, kā arī saraksts ar grāmatām, kuras lietotājs vēlas izlasīt. Sociālo mediju mīļotāji novērtēs Goodreads sasaisti ar citiem sociālajiem tīkliem un medijiem. Katru grāmatu var pievienot  Facebook, Twitter, Google+, savai tīmekļa vietnei vai emuāram, vai arī Pinterest profilam. Šādā veidā ar savu grāmatu sarakstu var iepazīstināt cilvēkus, kuri nav reģistrēti Goodreads lietotāji.

Goodreads piedāvā saviem lietotājiem plašas iespējas un palīdz attīstīt cilvēku personīgo pasauli ar arvien jaunu literatūru. Lai kādas būtu lietotāju vēlmes, šis un līdzīgi projekti veicina lasītvēlmi un savstarpējo saikni starp grāmatām un lasītājiem.

Izmantotais informācijas avots:
http://www.goodreads.com/

Attēli no:
Goodreads logo un attēlu kolekcijas

4 domas par “Virtuālais grāmatu plaukts “Goodreads”

  1. Interesanti ir tas, ka, ja savā grāmatu plauktā esi sakrājis vismaz 50 grāmatas, tev pašam ir iespēja kļūt par Goodreads bibliotekāru. Bibliotekārs var pievienot grāmatu vāciņus, un kataloģizēt grāmatas. Šīs darbības Goodreads kopienā ir liela privilēģija.

Izsaki viedokli!

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.